2011-07-12 17:05:05• hírek • Szatmar.ro

Veszélyesek lehetnek a gyerekekre a játékok

A Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársai május 23. és június 23. között összesen tizenöt, játékokat forgalmazó kereskedelmi egységet ellenőrzött és öt esetben 86.000 lej értékű büntetést szabott ki - derült ki az intézmény keddi sajtótájékoztatóján.

Az akció során nem kevesebb, mint 2488 játékot vettek górcső alá, amelyek összértéke elérte az 59.062 lejt. Közülük 168 darab esetében valamilyen fajta rendellenességet, ezek forgalmazását pedig fel is függesztették.

A legtöbb esetben a gyártó vagy a forgalmazó neve nem volt megfelelően feltüntetve, vagy pedig az, hogy mi a játékok alsó korhatára vagy pedig az a tény, hogy a gyerek könnyedén lenyelheti. Egy szatmárnémeti, távirányítós kisautókat és helikoptereket forgalmazó üzletben a vásárlókat nem figyelmeztették írásban, csak szóban arra, hogy a játékok csak tíz évnél nagyobb gyerekek számára ajánlottak.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy azok a játékokat csak hivatalos üzletekben vegyék és ellenőrizzék a matricát, amely feltünteti a forgalmazó, gyártó nevét. Ennél is fontosabb, hogy csak olyan játékot vegyen, amely megfelel a gyerek korának, és mindenképpen olvassa el a használati utasítást. Ne vegyen olyan játékot, amelyet a kisgyerek le tud nyerni, vagy olyanokat, amelyeknek éles sarkai vannak, ami sérüléseket okozhat. Nagyon fontos, hogy ha olyan elektromos játékot veszünk, amelyet a fali villanycsatlakozóba kell bedugni, akkor ellenőrizzük, hogy a kábele kellően szigetelt-e.

A hivatal közleménye felhívja a figyelmet, hogy óvatosan kell bánni a felfújható játékokkal illetve azokkal, amelyek elemmel működni. Utóbbiak égési sérüléseket okozhatnak egy rövidzárlatot követő elektromos kisülés révén vagy pedig az elhasznált elemből kifolyó elektrolit révén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: